Blog Noile tendinte in rezolutia camerelor CCTV

Ce este rezolutia?

Rezolutia implica multe aspecte, dar, pentru a nu va incarca, ne vom mentine atentia doar asupra aspectelor importante.

Rezolutia reprezinta pur si simplu o metoda de a masura dimensiunea unui video care este produs. Imaginile mai mici vor produce un video de dimensiuni mai mici, in timp ce imaginile mai mari vor duce la crearea unui video cu definitie inalta (HD). Mai simplu spus, cu cat imaginea care este inregistrata este mai mare, cu atat mai mare va fi rezolutia, dar si calitatea produsului.

Exista doua modalitati de a masura rezolutia: liniile TV (tehnologiile analog) si pixelii (tehnologia digitala). Camerele de tip analog (CCTV) sunt masurate dupa liniile orizontale TV, in timp ce camerele digitale sau HD sunt masurate cu pixeli.

Sistemele de tip analog (CCTV) au fost pe piata vreme indelungata, iar noile tehnologii (HD-CVI, Ultra-HD, Elite-IP) au solutionat diversele probleme legate de calitatea imaginii pe care tehnologiile vechi CCTV le prezentau. Sistemele digitale HD 720p, 1080p, 4MP si 4K sunt solutia pentru viitor, ajungand sa fie la fel de accesibile ca pret ca sistemele de tip analog CCTV.

720P, 1080P, 4MP SI 4K- care sunt diferentele?

Raspunsul cel mai simplu raspuns este : numarul de pixeli, respectiv dimensiunea video-ului. Spre exemplu, 1080p produce o imagine mai mare decat 720p, dar daca vei urmari un video de 720p si de 1080p, unul langa altul, pe un monitor HD, este foarte probabil sa nu le poti diferentia. De ce se intampla aceasta? Pentru ca ambele camere intrunesc, de fapt, nevoile minime de rezolutie pentru monitoare. Video-ul arata identic, ambele oferind video HD. Principalul motiv pentru care ar trebui sa alegi o camera cu rezolutie mai mare este pentru ca imaginea mai mare iti va permite sa faci zoom in video, fara ca imaginea sa devina neclara. Acest fapt poate fi extrem de util daca incerci sa identifici o placuta de inmatriculate sau un chip uman, de la distanta mai mare.

Atunci cand compari specificatiile de megapixeli pentru camere, vei sesiza ca numarul pixelilor este diferit. Unele camere vor specifica numarul total de pixeli capturati de senzor, in timp ce altele vor specifica numarul real, efectiv de pixeli. Unii dintre pixelii totali sunt folositi pentru a inmagazina informatii tehnice, necontribuind la detalierea imaginii in sine.

CE SE POATE SPUNE DESPRE REZOLUTIA CAMERELOR CCTV?

Utilizatorul care este deja familiarizat cu camerele CCTV stie deja ca rezolutia unei camere analog este, de obicei, listata ca “linii TV”. Aceste “linii” se refera la rezolutia orizontala a imaginii; astfel, o camera cu 700 de linii are o rezolutie mai buna decata o camera cu 420 de linii. Recorderele video digitale, insa, mentioneaza rezolutia in mod diferit. Unele recordere care sunt Full D1 pot inregistra toate detaliile capturate de camerele analog cu cea mai mare rezolutie.

CE REZOLUTIE ESTE RECOMANDATA?

Evident ca nu exista un raspuns simplu la aceasta intrebare, totul depinde de nevoile concrete ale utilizatorului. Fiecare camera din sistem poate sa necesite alta rezolutie. In final, este vorba despre cat de multe detalii vrei, ce platforma utilizezi deja, ce buget ai. Daca vei avea nevoie sa identifici placute de inmatriculare, detalii faciale- va fi nevoie sa achizitionezi camere cu rezolutie inalta.

Este, de asemenea, esential, sa iei in consideratie platforma pe care camera va functiona, intrucat si platforma poate limita rezolutia.

In cazul camerelor analog, sa mentionam ca ele transmit prin coax, putand captura pana la 700 de linii (aproximativ full D1). Camerele HD-SDI pot captura imagini de rezolutie mai inalt, codand/decodand datele ulterior. Camerele de retea sau cele IP transmit prin CAT5 (asemeni computerelor). Este posibil sa utilizezi camere analog pe o retea CAT5, sau camere megapixeli IP pe coax, dar vei avea nevoie de hardware, nefiind cea mai buna alegere.

Camerele HD-SDI nu reprezinta cele mai bune solutii pentru tehnologiile actuale din cauza limitelor cu care vin. Camerele megapixel de rezolutie inalta sunt din ce in ce mai accesibile ca pret si reprezinta solutia pe viitor in cele mai multe cazuri.

Nu uitati ca o rezolutie inalta pentru camere inseamna, totodata, si un necesar mai mare de banda, precum si nevoie mai mare pentru stocare pe hard drive, unde va trebui sa-l transferi pentru stocare. In cele mai multe situatii, camerele mai mari de 2MP nu merita costurile aditionale, mai ales in contextul preturilor ridicate determinate de banda si stocarea pe hard drive.

CARE ESTE IMPORTANTA REZOLUTIEI PENTRU CAMERELE CCTV?

Un fapt interesant este acela ca ochiul uman este mai sensibil la rezolutia orizontala, fata de cea verticala. Spre exemplu, pentru ochiul uman, nu exista o mare diferenta intre 2CIF si 4CIF. O alta problema este determinate de viteza cadrului. Ochiul uman poate percepe aproximativ 15 imagini separate pe secunda (FP-frame rate). astfel, orice viteza de cadru mai mare de 15fps va fi perceputa ca si miscare inceata. In cadrul camerelor CCTV, maximul de FPS valabil este de 30fps, ceea ce este considerat a fi “timp real”. Dar orice mai mare de 15fps va arata destul de bine.

Unele dispozitive vor lista rezolutii diferite pentru viteze diferite. Spre exemplu, o camera IP poate afisa rezolutia ca fiind 3MP la 20fps, sau 2MP la 30fps. 3Mp la 20fps este insa cea mai buna solutie, intre cele 2 variante.

In aplicatiile CCTV, vor exista mai multe camere cu rezolutii diferite si, de obicei, doar un singur dispozitiv pentru inregistrare. Aveti grija ca si echipamentul de inregistrare pe care il selectati sa aiba macar aceeasi capacitate de rezolutie ca si camera cu cea mai mare rezolutie inclusa in sistem. De asemeni, asigurati-va ca aveti suficient spatiu de stocare pentru a inregistra ce transmit camerele, pentru o perioada de timp. Rezolutia imaginii este fundamental atunci cand se intampla un incident si ai nevoie sa revezi momentul. Daca ai nevoie sa faci zoom in pe o bucata de video, calitatea imaginii zoomate depinde de rezolutia inregitrata.

Nu uitati sa realizati configurati pentru fiecare canal al recorderului separate, pentru a inregistra la cea mai inalta rezolutie care se potriveste cu camera.

In contextual tehnologiei curente, este absolut firesc sa te intrebi daca merita sa consideri rezolutiile mai mici, mai ales prin comparatia cu abilitatile oferite de megapixeli. Dar, QCIF and CIF sunt inca importante in cazul dispozitivelor mobile.

Ce sunt camerele HD CCTV?

Video-ul HD contine mai multi pixeli si o imagine mai mare decat camerele traditionale, oferind imagini mai clare si mai detaliate. Camerele HD sunt disponibile la multi producatori, in orice stil de camera (PTZ, dome, fixa etc) si este foarte usor sa adaugi HD unui sistem de monitorizare.

Camerele HD CCTV si camerele HD over Coax sunt capabile sa captureze imagini video de inalta definitie, pana la rezolutie de 1080p (1920x1080p).

Camerele HD CCTV nu au nevoie de modificari esentiale daca exista deja un sistem CCTV pentru camerele analog ce folosesc video NTSC sau PAL. Intrucat cablurile coaxiale folosite pentru sistemul analog initial include suficient spatiu de stocare neocupat, este mai simplu doar sa fie inlocuite camera si recorderul pentru a obtine detalii de 7 ori mai multe, decat in cazul sistemului original de monitorizare. De asemenea, este de mentionat ca un cablu coaxial este capabil sa conduca sute de canale HDTV in mod simultan, ceea ce nu face decat sa usureze viitoarele ameliorari de sistem.

Cum functioneaza HD?

Video-ul HD si camerele IP sunt deseori cunoscute ca 720p sau 1080p. 1080p, sau rezolutia HD, inregistraeaza imagini care masoara 1920×1080 pixeli, in timp ce imaginile 720p HD masoara 1280x720pixeli.

Asa cum am mentionat anterior, camerele CCTV masoara rezolutia in linii orizontale (TVL) si, cu cat acest numar de linii este mai mare, cu atat este mai mare rezolutia. Camerele noi IP folosesc tehnologie diferita, putand masura tehnologia prin pixeli. Camerele IP pot sa includa mai multi pixeli intr-o imagine decat pot camerele CCTV, ceea ce rezulta intr-o calitate mai buna pentru imagine. Camerele HD IP folosesc chiar mai multi pixeli decat camerele non-HD, conducand la calitati impresionante pentru imagine.

O camera HD poate ajuta la recunoasterea faciala pentru ca fata umana presupune un numar mai mare de pixeli. Vei avea nevoie, de asemeni, sa iei in considerare lumina si unghiul persoanei care priveste la camera- iluminarea scazuta sau un unghi prea ascutit poate impiedica recunoasterea faciala.

Camerele HD pot inregistra imagini pe un ecran cu proportii 16:9, ceea ce inseamna ca imaginea este mai mare sau mai lata decat in cadrul unei camere non-HD. Aceasta imagine mai lata este cea care iti permite sa monitorizezi aceesi zona cu mai putine camere, reducand costurile necesare instalarii, mentenantei sau al timpului necesar instalarii. Camerele non-HD au o proportie de 4:3 de cele mai multe ori.

Inregistrand un video cu mai multi piexeli intr-o proportie mai lata, camerele HD devin capabile sa ofere detalii pe care o camera non-HD nu le poate oferi.

CUM POT AJUTA CAMERELE HD CCTV?

Camerele HD CCTV pot inregistra imagini cu rezolutie mai clara, deci vei avea nevoie de mai putine camere pentru a monitoriza o zona, prin comparatie cu folosirea camerelor cu rezolutie obisnuita. Camerele HD CCTV sunt o solutie potrivita in urmatoarele situatii:

  • Cand recunoasterea facial este importanta. Plasate in locatia potrivita, ele pot captura fete si piese vestimentare; usa de la intrare, la casa de marcaj-sunt locuri ideale in acest sens
  • Cand este nevoie de recunoasterea placutelor de identificare parcarile sau strazile cu trafic intens
  • Cand este necesara revederea unei inregistrari video pentru dovezi ale unor infractiuni.

SURSE

https://www.videosurveillance.com/tech/hd-resolution.asp

https://optiviewusa.com/cctv-video-resolutions/

https://www.backstreet-surveillance.com/education-advice-tips/understanding-resolution.html

https://www.cctvcamerapros.com/HD-Security-Cameras-s/655.htm